Wat is astma?

Astma is een vernauwing van de luchtwegen. In 2017 waren er naar schatting ongeveer 641.000 mensen met astma. De reguliere geneeskunde ziet astma als een chronische ziekte; als je het eenmaal hebt, kom je er niet meer vanaf. Symptomen worden bestreden met medicatie.

De oorzaak van astma is bij veel mensen niet bekend. Maar zodra je de oorzaak kent, kun je wel degelijk van je astma afkomen. Astma wordt namelijk veroorzaakt door chronische hyperventilatie; voortdurend te veel en te diep ademen. Hierdoor ontstaat een disbalans in de hoeveelheid koolzuurgas wat wordt geproduceerd in het lichaam en de hoeveelheid koolzuurgas wat wordt uitgeblazen via de ademhaling. Bij astma patiënten zorgt een tekort aan koolzuurgas in het lichaam voor:

  • verkramping van het gladde spierweefsel rondom de luchtwegen;
  • irritatie en ontsteking van het slijmvlies in de luchtwegen;
  • overmatige slijmproductie door het ontstoken slijmvlies.

Niets in het lichaam gebeurt zomaar. Astma is een verdedigingsmechanisme van het lichaam. Door de luchtwegen te vernauwen, wil het lichaam proberen te voorkomen dat te veel koolzuurgas het lichaam verlaat. Verlies van te veel koolzuurgas heeft ernstige nadelige gevolgen voor het functioneren van een aantal belangrijke processen in je lichaam (zie ook de belangrijkste uitgangspunten). Koolzuurgas zorgt namelijk voor:

  • het transport van zuurstof in je bloed naar je cellen;
  • het juiste zuur-base evenwicht van je bloed;
  • ontspanning van het gladde spierweefsel dat om alle vaten, holtes en zakken in je lichaam zit.

Medisch onderzoek heeft laten zien dat alle astma patiënten te veel en te diep ademen; zo’n 15 liter per minuut. The World Health Organization stelt een gezonde ademhaling gelijk aan het inademen van ongeveer 5 liter per minuut.

Astma medicatie opent weliswaar de luchtwegen, waardoor de astmapatiënt (tijdelijk) niet meer benauwd is, maar zolang de patiënt te veel en te diep blijft ademhalen, zal het lichaam opnieuw het verdedigingsmechanisme inzetten. Sterker nog, de astma zal steeds erger worden, doordat de luchtwegen open worden gezet, de patient blijft hyperventileren en er daardoor nog meer koolzuurgas het lichaam zal verlaten.

Het rustiger leren ademen betekent dat de astmasymptomen verdwijnen. Het lichaam heeft geen reden meer om de luchtwegen te vernauwen omdat de productie van koolzuurgas in het lichaam en het afblazen ervan in balans zijn.