Vitaliteit gaat voor mij over het kunnen omgaan met veranderende omstandigheden. Want dat de wereld om je heen veranderd is een zekerheid. En op sommige momenten gaat dat razendsnel. Ben je dan in staat om in te spelen op die veranderende omstandigheden, waardoor je rechtop blijft staan? Ben je fysiek en mentaal flexibel genoeg om het hoofd te bieden aan de veranderingen die in jouw leven komen?
Iedereen krijgt in zijn of haar leven te maken met stress; het overlijden van een dierbare, het krijgen van een kind, een verhuizing, verandering van baan of ziek zijn. Hoe zorg je er nou voor dat je in tijden van stress rechtop blijft staan?
Flexibiliteit!
Hoe meer flexibel je bent, hoe beter je kunt dealen met onvoorziene en stressvolle situaties. Je lichaam en geest kunnen zich dan immers aanpassen aan veranderende omstandigheden.
Flexibiliteit van je lichaam en geest kun je trainen, door je lichaam zo nu dan flink op de proef te stellen en daarna te zorgen voor voldoende ontspanning.
Hoe stel je je lichaam op de proef? 4 tips!
- Stel je lichaam zo nu en dan bloot aan kou. Bij 18 graden of kouder gaat je lichaam al aan het werk. Je gaat rillen. Dat is het beschermingsmechanisme van je lichaam tegen kou. Je neiging is dan om direct de verwarming wat hoger te zetten of een dikke trui of jas aan te doen. Doe dat eens niet, maar laat je lichaam maar eens een paar minuten rillen. Als je dat regelmatig doet dan zul je zien dat je het minder snel koud, maar ook minder snel te warm zult hebben. Je temperatuur regeling wordt langzaamaan weer beter afgesteld. Wil je een stapje verder gaan, douche dan een paar keer per week koud af, of douche helemaal koud. Een ijsbad nemen of in een koude meertje duiken kan natuurlijk ook.
- Beweeg vóór het eten, eet niet meer dan 3x per dag of sla eens een maaltijd over. Je lichaam gaat dan reserves aanspreken en schakelt over naar vetverbranding. Het is belangrijk dat je eerst zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel door geen bewerkte koolhydraten meer te eten en voldoende eiwitten en vetten aan je voeding toe te voegen.
- Intervaltraining; wandel je altijd in hetzelfde tempo? Daag jezelf uit om tijdens die wandeling eens een paar keer een minuut voluit te rennen of heel snel te wandelen. Of doe eens een hele andere sport dan je gewend bent. Je gebruikt weer andere spieren, misschien met spierpijn tot gevolg, waardoor je spieren sterker worden.
- Leer iets nieuws zoals een taal of volg een cursus. Rijd een andere route naar je werk, ga eens op een andere werkplek zitten of knoop eens een praatje aan met iemand die je niet zo vaak spreekt. Allemaal manier eom je geest flexibel te houden.
Dus hoe vaker jij jezelf kortdurend blootstelt aan stress, hoe beter je kunt omgaan met stressvolle situaties die wat langer duren. Hoewel je die langdurige stress natuurlijk nog steeds zoveel mogelijk wilt voorkomen door dagelijks voldoende ontspanningsmomenten in je schema te plannen; een kop koffie in de zon, een wandeling in de natuur, een vast slaapritme en gezonde voeding bieden een fijne basis voor zo af en toe een momentje uit je comfortzone.