Never heard of it?!
SOLK; Somatisch Onvoeldoende verklaarde Lichamelijke Klachten.
Het is een medische diagnose (werkhypothese) van artsen voor klachten waar ze geen label op kunnen plakken of klachten die ernstigere symptomen kennen dan ‘normaal’ bij een gestelde diagnose.
Denk dan aan chronische vermoeidheid, gebrek aan energie en chronische pijn zoals hoofdpijn, buikpijn, rugpijn, nekpijn. Maar ook krachtverlies, wazig zien, duizeligheid, oorsuizen, piepen of tintelingen / een doof gevoel in armen, benen, voeten of handen. Vaak komen daar klachten bij als slecht slapen, slecht kunnen concentreren, snel geïrriteerd zijn, angstgevoelens, chronische hyperventilatie en depressie.
Mensen die de diagnose SOLK krijgen (en dat is tot wel 40% van de huisartsbezoekers; bron GGZ standaard SOLK) zijn voorafgaand aan de diagnose al vaak met hun klachten bij de huisarts geweest. Ze zijn door hem/haar doorverwezen naar allerlei medisch specialisten die na talloze onderzoeken aangeven dat er lichamelijk niets mis is. 10-30% van de SOLK gediagnosticeerden heeft na een jaar verergerde klachten (Bron GGZ standaard SOLK).
Je kunt je voorstellen hoe frustrerend het is als er wordt gezegd dat er niets mis is, terwijl je je beroerd voelt en/of niet in staat bent om ‘normaal’ mee te doen aan het leven.
Kortweg bestaat het GGZ behandelprotocol bij SOLK (na uitgebreid onderzoek om ziektes uit te sluiten) uit het vergroten van zelfmanagement (wat kun je zelf doen), aanpakken van psychologische factoren (mentale weerbaarheid en omgaan met emoties) en leefstijl aanpassingen. Uitvoering ligt bij de huisarts, POH (lichte SOLK), fysiotherapeut (milde SOLK), SOLK poli en/of revalidatiecentra (ernstige SOLK).
Hoe eerder lichte SOLK wordt herkent en acties worden uitgezet op genoemde gebieden, hoe groter de kans is op herstel. Echter de huisarts heeft maar beperkt tijd om met patiënten met lichte SOLK te zoeken naar oplossingen op het gebied van zelfmanagement, mentale weerbaarheid, omgaan met emoties en leefstijl. En om bij een fysiotherapeut of SOLK poli/revalidatiecentrum aan te ‘mogen’ kloppen moeten de klachten al van ernstigere aard zijn.
Mijn visie op SOLK is dat jouw lichaam duidelijk aangeeft dat er iets mis is. Je lichaam liegt niet. Het heeft jou iets belangrijks te vertellen. Fysieke klachten kunnen een gevolg zijn van een verkeerde leefstijl, belemmerende gedachtes, niet geuite emoties of niet leven naar wat voor jou belangrijk is (zingeving). Ik help je om weer naar je lichaam te luisteren en geef je handvatten om af te rekenen met jouw klachten. Uiteraard houden we tijdens het traject nauw contact met jouw behandelend arts.
De aanpak van de GGZ standaard sluit daarmee aan bij wat ik doe als leefstijl- en vitaliteitscoach.
Door middel van het integrale MARK model kijken we samen naar die aspecten die kunnen zorgen voor het in standhouden van lichamelijk klachten.
Door middel van leefstijladviezen, coaching en thuiswerkopdrachten krijg jij weer de regie over jouw gezondheid en klachten.